Kwalificatiedossier Fastservice

MBO 2

De medewerker in de fastservicebranche verricht zijn werkzaamheden in fastservicebedrijven of bij cateringorganisaties. Er zijn veel verschillende fastservicebedrijven zoals, buffetrestaurants, cafetaria’s, strandpaviljoens, ijssalons, koffiezaken, tearooms, bake-off bedrijven, broodjeszaken, lunchrooms, pizza-afhaal, bezorgbedrijven en pannenkoekenrestaurants.

Kenmerkend voor werkzaamheden in de fastservicebranche is dat gasten die deze bedrijven bezoeken verwachten dat de service correct, snel en eenvoudig is, dat de verblijfsduur van de gast relatief kort is, dat aangeboden producten eenvoudig zijn en dat de medewerkers contact hebben met de gast en tegelijkertijd bestellingen geheel of gedeeltelijk klaarmaken, samenstellen of verzamelen.

De medewerker in de fastservicebranche is coöperatief, communicatief, collegiaal en werkt aan een optimale samenwerking. Hij richt alle activiteiten op de gast en zijn belangen. Hij denkt en werkt vanuit het perspectief van tevreden gasten, toont interesse en staat open voor hun wensen. Hij richt zich op het realiseren van de behoeften en verwachtingen van gasten binnen de kaders van de bedrijfsformule.

De medewerker in de fastservicebranche is commercieel, servicegericht en heeft een professionele uitstraling. Hij is het aanspreekpunt voor de gast en realiseert zich bij alle werkzaamheden dat de gast het vertrekpunt is, maar ook dat hij gericht moet zijn op het behalen van de bedrijfsdoelstellingen. Hij voert zijn werkzaamheden gefocust, planmatig en daarmee op een controleerbare manier uit. Hij heeft het vermogen om overzicht te houden over de werkzaamheden die tegelijkertijd plaatsvinden en toch heel verschillend zijn.

De medewerker in de fastservicebranche heeft een positieve beroepshouding en een goede werkhouding. Hij heeft doorzettingsvermogen, is flexibel, toont de bereidheid zich extra in te zetten bij pieken in het werkaanbod en is zich bewust van de risico's die kleven aan de uitvoering van dit beroep. Hij houdt bij de werkuitvoering rekening met de voorschriften op het gebied van veiligheid, arbo, persoonlijke hygiëne, HACCP-richtlijnen en milieuzorg.


De beginnend beroepsbeoefenaar

  • heeft basiskennis van de eigenschappen van materialen en kan deze toepassen,
  • heeft basiskennis van de eigenschappen van schoonmaakmiddelen, apparatuur en materialen en kan deze toepassen,
  • heeft basiskennis van de werking en gebruikersonderhoud van apparatuur, automaten en materialen,
  • heeft basiskennis van kwaliteitsnormen,
  • heeft basiskennis van milieuzorg,
  • heeft basiskennis van opstartschema's van apparatuur en automaten,
  • heeft basiskennis van relevante bedrijfsvoorschriften,
  • heeft basiskennis van relevante veiligheidsvoorschriften,
  • heeft basiskennis van relevante wettelijke richtlijnen,
  • heeft basiskennis van warenkennis,
  • kan fastservice kenmerkende bereidingstechnieken uitvoeren,
  • kan fastservice kenmerkende distributietechnieken uitvoeren,
  • kan met collega’s samenwerken.

Generieke onderdelen

  • Nederlandse taal, referentieniveau 2F.
  • Rekenen, referentieniveau 2F.
  • Loopbaan en burgerschap.

Crebos

Crebo Kwalificatie Niveau
25178 Medewerker fastservice 2


Contact

Postadres:

Dé Praktijkgroep
Postbus 12
7710 AA Nieuwleusen

Bezoekadres:

Dé Praktijkgroep
Burgemeester Mulderlaan 8
7711 XA Nieuwleusen

Telefoon: 0529-427087
Email: info@praktijkgroep.nl
KvK: 05057774